Jest połączeniem odmian Golden Deliciousa oraz Koksy Pomarańczowej. Bez wątpienia jabłoń Szampion jest ulubienicą sadowników i amatorów nie tylko ze względu na smaczne owoce, ale również dlatego, że niewiele potrzeba jej do pełni szczęścia. Ta prosta w uprawie odmiana jabłoni jest odporna na choroby i wydaje dość szybko słodko-kwaskowate owoce.
Jabłoń Szampion – uprawa
Jabłoń Szampion to odmiana czeska. Drzewo charakteryzuje się niezwykłą odpornością na choroby i szybkim, intensywnym wzrostem, aż do momentu pojawienia się owoców. Po posadzeniu sadzonki, pierwszych plonów możemy się spodziewać już w drugim roku. Należy jednak mieć na uwadze, że jabłoń Szampion nie lubi marznąć, dlatego w przypadku siarczystych mrozów, należy zabezpieczyć drzewko. Do pełni szczęścia potrzeba jej słońca oraz żyznej gleby. Aby jednak cieszyć się smacznymi owocami, potrzebujemy zapylaczy. W przypadku jabłoni Szampion zapylaczami mogą być odmiany: Jonatan, Spartan, Golden Deliciousa, Idared, Antonówka, Ligol, Melba oraz Cortland.
Odporna na choroby, ale trzeba uważać
Chociaż jabłoń Szampion charakteryzuje się wysoką odpornością na choroby, nie oznacza to, że wcale jej nie dotykają. Nie należy obawiać się mączniaka oraz parcha jabłoni. Natomiast należy stosować opryski w celu uniknięcia gorzkości plamistości podskórnej. Zwrócić uwagę należy na choroby kory oraz zarazę ogniową.
Gorzka plamistość podskórna w przypadku jabłoni Szampion jest jednak najgroźniejsza. Jest to choroba fizjologiczna jabłek znana jako GGP. Można ją zaobserwować na skórce jabłek, wówczas pojawiają się na niej małe, zaledwie kilkumilimetrowe plamki. W ich obrębie dochodzi do obumarcia komórek miąższu i utraty wody. Wynikiem zmian jest niedobór wapnia w owocu oraz zbyt wysoki poziom potasu. Do pojawienia się choroby przyczyniają się:
- niewłaściwe nawożenie
- zbyt szybki wzrost wegetatywny
- nawadnianie przed zbiorem
- intensywne opady deszczu
- zbyt wysoka liczebność liści w stosunku do owoców
Aby uniknąć choroby jabłoni Szampion, należy ją nawozić wapniem, magnezem oraz potasem. Jeżeli jednak chodzi o wapń, najlepiej nawozić pozakorzeniowo, solami wapnia. Profilaktycznie należy owoce zebrać w odpowiednim czasie i przechowywać w chłodnych i suchych miejscach.