Malina Polonez® – powtarzająca odmiana, która daje smaczne owoce

Malina ‘Polonez’® to jedna z najlepszych obecnie polskich odmian powtarzających owocowanie, wyhodowana w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej. Owoce są słodkie, bardzo smaczne, idealne do spożycia na surowo, z kolei sam krzew łatwy w uprawie, a także mało podatny na choroby i ataki szkodników. Poniżej kilka wskazówek na temat uprawy maliny ‘Polonez’®.

Malina Polonez® – opis odmiany

‘Polonez’® to odmiana deserowa, wyróżniająca się bardzo słodkimi, dużymi i jędrnymi, błyszczącymi owocami o jasnoczerwonym wybarwieniu. Ze względu na wysokie walory smakowe świetnie nadaje się do spożycia w formie nieprzetworzonej, ale słodycz owocu można również wykorzystać w dżemach czy nalewkach.

Krzewy mają zwarty pokrój, a do tego są plenne i szybko rosną. Według hodowców zbiory z jednego krzewu to nawet 2,5 kg owocu! Odmiana owocuje na pędach jednorocznych, jednak kluczowym atutem jest fakt, że powtarza owocowanie na pędach dwuletnich, przez co stanowi świetną alternatywę dla innych odmian krzewu. Owoce są gotowe do zbiorów w drugiej dekadzie sierpnia, natomiast uprawa szklarniowa umożliwia uzyskanie smacznych malin praktycznie w dowolnym terminie.

Jednak słodkie owoce, plenność i zdolność do powtórnego owocowania to nie jedyne atuty odmiany Polonez®. Warto również podkreślić, że wykazuje zwiększoną odporność na choroby i ataki szkodników, dzięki czemu sprawdzi się nawet w uprawie amatorskiej.

Malina Polonez® – uprawa w ogrodzie

Krzewy maliny preferują miejsca zaciszne, ciepłe i słoneczne. Długotrwały cień mógłby przyczynić się do słabszego zawiązywania owoców, mniej intensywnego wybarwienia i smaku. Pod uprawę sprawdzi się podłoże żyzne, przepuszczalne i lekko wilgotne o lekko kwaśnym odczynie pH w granicach 5,5-6,8.

Ponieważ malina charakteryzuje się płytkim systemem korzeniowym, należy zapewnić jej odpowiednią dawkę wody oraz zasilać łatwo przyswajalnymi nawozami. Maliny powtarzające nawozimy inaczej niż odmiany tradycyjne: możliwie wczesną wiosną zasilamy rośliny po raz pierwszy wolno działającym nawozem azotowym (mocznik), by jak najszybciej rozpoczęły wegetację, następnie od maja jeszcze 2-3-krotnie dostarczamy krzewom azotu (saletra amonowa) w dawce około 30% większej niż ta, którą zasilamy maliny letnie. Chodzi o to, by krzewy rosły możliwie szybko.

Zalecanym terminem do sadzenia maliny Polonez® jest jesień, dzięki czemu roślina ma czas na przystosowanie się do nowych warunków jeszcze przed nadejściem mrozów, co przekłada się na lepszy rozwój i szybszy wzrost wiosną. Podczas sadzenia należy zachować właściwe odstępy, by pędy miały wystarczająco dużo miejsca do swobodnego przyrostu, a sam zbiór był wygodniejszy. Optymalne odległości pomiędzy kolejnymi sadzonkami to minimum 50 cm oraz 1,5 metra pomiędzy rzędami. W fazie wzrostu krzewy potrzebują dodatkowego wsparcia w postaci palików lub słupków.

Jednym z podstawowych zabiegów w uprawie maliny jest cięcie, które u odmian powtarzających ma szczególne znaczenie. Późną jesienią lub wczesną wiosną roku kolejnego wycinamy tylko najstarsze (dwuletnie) pędy, które skończyły owocowanie. Tniemy ok. 10 cm nad ziemią. Pędy tegoroczne pozostawiamy, bowiem na nich powstaną pąki, które zaowocują po zimie.

Malina Polonez® to nowa, ciekawa odmiana powtarzająca owocowanie, którą z pewnością warto się zainteresować. Jeśli planujesz zakup sadzonek, koniecznie wybierz sprawdzonego i godnego zaufania sprzedawcę, np. internetowy sklep ogrodniczy Florexpol.